Beers & Books

Beers & Books

Kispálya - A Fűtőház Sörfőzde 3 söre

2016. augusztus 07. - Dr. Mabuse

fut1.jpg

Nos, itt van a Fűtőház Sörfőzde Rétságról három sörrel, de jön még kettő, ha minden igaz és miért ne lenne az? Sör és vasút találkozása = FŰTŐHÁZ SÖRFŐZDE”, árulja el a háromrét kihajtható szórólap. Igen, igen, de azért ez legalább akkora fogalomzavar, hogy óhatatlanul is egy F. T. Marinetti sor jut az eszembe, miszerint: „Csengés borjúk puskák ágyúk lövedék atmoszféra = ólom + láva + 300 bűz + 50 illat.”

Az oldal alján az olvasható kissé szerénytelenül, hogy: „MINŐSÉG - KOMPROMISSZUMOK NÉLKÜL”

Ha valaki nem tudná (gondolom, ők vannak többségben), a sörfőző mester apukája mozdonyvezető volt, így, már gyerekkorában megfogta a vasút és (minőségi) sörivó létére összehozta ezt a kettőt. József Attila: Szabad ötletek jegyzéke, mondhatnánk, de tudjuk, ezt már a japán Suntory cég is kitalálta. Igaz, ők, hogy finoman fogalmazzak, kicsivel többet foglalkoztak a megjelenéssel.

Először is nézzük magát a nevet, hisz ez fémjelzi a céget is: Fűtőház Sörfőzde. Szóval: sör + Fűtőház = hideg sör? A dizájnban pedig „Visszaköszön a vasutas vér, hisz söreink emléket állítanak egy-egy klasszikus mozdonytípusnak” – tudatja velünk a szórólap. Nos, Süsü – Sárkányellátó Vállalat című részéből ugrik be, amit a kancellár mondott: „Az ötlet jó! A kivitelezés pocsék.”

Azért, ha nem is pocsék (mert ez így tényleg nem igaz), amatőr és fantáziátlan. A címke alaki kinézete kétségkívül rendhagyó, a betűtípus dinamikus, kiváló, de a mozdonyok képe a '90-es évek videó játékait idézi. Olyan szimpla és egysíkú, mint mikor Kovács Kati azt énekli, hogy „Kék az ég és zöld a fű”. Könyörgöm, ne legyen már ennyire informatív!

Amúgy ezzel sem lenne semmi baj, ha ez lett volna a cél, de nyilvánvalóan nem ez volt. A kupakok különböző egyszínűek, pedig rá mehetett volna a logó. (Adtam egy tippet, szokás szerint.)

Maga, a szórólap elsőre igényesnek tűnik, de nem mentes stilisztikai hibáktól. Belepillantva, sajnos már nem ez az érzésem. A sörök fallikus elrendezése, mellette vaskos betűkkel a neveik, elég hervasztó, amatőr munka.

Most már tényleg jöjjenek a sörök, hisz ez a lényeg.

Az első főzés (tudtommal) a V43 SZILI – Kurva hülye név, de hát az összes sörnek ilyen kurva hülye neve van.

A felirat szerint ez egy summer ale, szerintem félbarna, de én már nem merek semmit mondani. (Ugyan most summer van, de lesz majd winter ale is, mint a Permonnál?) A tudományos szórólap azt írja, hogy keserű ale, de ennél még egy közepes tonik is keserűbb. Továbbá olvashatjuk egy hölgy megállapítását, miszerint: „Hogyan lehet a keserű íz ennyire lágy, puha? Hát így!” Hát így, hogy nem keserű. Ja, hát így könnyű. Négyszer, azaz négyszer kóstoltam meg ezt a sört és mindig más volt a véleményem, bár egy valamit mindig biztosan tudtam: nem ízlik. Szerintem ez egy kifejezetten rossz, számomra ihatatlan sör, de hangsúlyozom, ez az én véleményem. Vettem a fáradtságot és megittam egyet e kritika megírása előtt is, méghozzá szép lassan, hogy az összes „varázsát” érezhessem. Édeskés, kifejezetten kellemetlen, elrontott sörnek tartom.

Világéletemben utáltam a Beatricét, de most mégis egy sor jut eszembe: „A világos sörtől savanyú a szám”. Nekem meg ettől. Az alkoholtartalma 4.5%, talán jobb lett volna erősebbre hagyni, hátha elnyomja ezt a jellegtelen íz világot. A címkén amúgy a következő felirat olvasható: „BÁRHOL BÁRMIKOR” (Így, vessző nélkül. Hát magyar nyelv, jó napot kívánok!).

M61 NOHAB – Ez egy amerikai IPA, ahogy a címke hirdeti u.m.: American India pale ale. „Klasszikus újragondolva” (ismét az a fránya vessző!).

Ahhoz képest, hogy amerikai IPA, az a rettenetes vörös csillagos piros mozdony figyel a címkén, amit már gyerekként is annyira utáltam. Legalább nem szovjet gyártmány, hanem svéd. Magyarországi beszerzésüket meg is torpedózták a ruszkik rendesen. Kellemes sör 6.5% alkoholtartalommal, de IPA-nak vékony, nem okoz meglepetést. Ennél sokkal jobbat vártam az öt fajta malátával és három féle komlóval készült sörtől. A leírás szerint testes, férfias sör, bármit is jelentsen ez.

Pohárba töltve szépen felhabzik és a habját meg is tartja. A színe is szép vöröses, a gyümölcsös aromát és illatot azonban nagyon kellett keresnem. Van benne, de nem olyan intenzív, mint ahogy a leírás ígéri. Összességében tényleg jó sör, de nekem ez így kevés, főleg ennyiért. Ipázni most nagy divat, így a kockázatot is jelentősen lehet csökkenteni.

327-139 – Elképzelem, ahogy egy külföldi pont ezt a sört keresi, ezzel a névvel. Ennyi alázat, már gyalázat.

„Igazi fekete sör – akárcsak névadója, a 327-139 pályaszámú mozdony.” (sic!) Állítólag azért kis üveges, mert erős (6.7% alkoholtartalommal), no, de mit mondjon akkor szegény Pardubicky Porter, a maga, szerény 8%-ával és fél literes kiszerelésével? (Hogy csak egy példát említsek). Mindennek dacára kifejezetten finom sör, bár ez is (mint a többi) túl van árazva. Finom, mondom, de nem hoz semmi egyénit, pedig: „Hét fajta malátából főzzük, két féle – német, belga komlóval fűszerezzük –, és belga élesztővel erjesztjük. (…) Testes, erős sör – kizárólag „értőknek”!” 

Atya, gatya!

Nekem nem ad semmi újat - hogy stílszerű legyek - a megépített nyomtávon halad és szerintem nem kompromisszumok, hanem fantázia nélkül. Hogy egy ismerősöm velős megállapítását idézzem (bár nem erre mondta, sőt nem is sörre): jó, jó, de mi a fasznak? A három sör közül nekem ez jön be a legjobban, amúgy, de ha nincs, nem hiányzik. Állítólag ínyenceknek való. Nos, én tényleg nem vagyok az.

Összességében tehát, a Fűtőház Sörfőzde sörei becsületes iparos munkák, önálló gondolatok és izgalom nélkül. Szögletesek, amilyenek a címkék, de ettől még élvezhetők (lehetnek). Számomra a „jó tanuló felel” sörök. Nekem egy jó sörről a bulik és a szabadság jut az eszembe, ezekről egy zárt hely és az „alaki”. Nem kell azonban mindent olyan komolyan venni. Ez csak egy vélemény, ami kizárólag az én ízlésemet tükrözi. Kompromisszumok nélkül.

Kérek engedélyt lelépni!

A bejegyzés trackback címe:

https://beersandbookskft.blog.hu/api/trackback/id/tr59169442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

apuska · http://kocsma.blog.hu 2016.09.21. 09:10:26

Az ilyen kritikák után kétszer meggondolnám, főzzek-e sört? Ugye könnyebb alázni, mind dicsérni? :)
De annyi kritikai észrevételt hadd tegyek én is, hogy könnyebb lenne elképzelni kihajthatós szórólapot, a béna mozdonyokat és a vékonyka sört, ha néhány fotóval illusztrálnád. Ugye nem nagy elvárás ez már manapság? Ha kell hozzá olcsó technikai eszköz, azt is meg tudjuk oldani! ;)

Bincii 2016.09.22. 11:03:06

Ez a kritika pont olyan a trágárkodással, lekezelő móddal, mintha valamiért nem szívlelnéd a Fűtőházat. Minden apróságba belekötsz (pl. vesszőhiba a cimkén - miről beszélsz egyáltalán?), hogy alázd őket? Mint az általános iskolában, amikor ugyan tetszik Sanyika kisautója, szívesen is játszanál vele, de csakazértsem, mert most te utálod, mert előző szünetben megetetett homokkal. A sör finom, a cimke pedig pont letisztult, a vasút mérnöki oldalát és a menetrendek táblázatát tükrözi - sokkal menőbb, mint a japánoké, bocs. Az ilyen pukkancsokat etessék is meg homokkal.

Edua Aranyos 2016.10.13. 13:11:54

"Kedves" Doktor "Úr"!
Azon gondolkodtam, hogy vajon miért ölt ennyi időt és energiát, hogy szinte szóról-szóra szét cincálja, darabokra szedje Valakinek a munkáját, sőt. inkább(!!!)..pocskondiázza, megalázza és mindezt a nagyérdemű előtt, ... majd a tenyerét is dörzsölhesse:" Na nesze b..meg...ezt most jól megmondtam!"
Minket sörivókat akarna megóvni?
Arra jutottam - és ez meg csak az én véleményem -, hogy ez nem a Tisztelt sörkedvelő publikum kedvéért történik. Nem a védtelen ízlelő bimbókat akarja megóvni valami gusztustalantól. Nem embertársai minőségi sör iránt elhivatottságát akarja védeni egy otromba csalódástól.
Az a helyzet, hogy ebből az írásból szakértő köntösbe bújtatott, egyszerű, önös szardobálás olvasható.
(jaj kiteszem a vesszőket, mert ugye vessző nélkül nem lehet hogy-ozni...)
Tanult pszichológus kollégáim azt mondanák: Önt "Kedves" nagy csalódás érhette, és ezt a csalódást nem a sör, sokkal inkább aki főzte okozhatta.
Tán a szívét törte össze, vagy csupán megbántotta valamivel...a pasiját...a nőjét nyúlta le... (megjegyzem ejnye-bejnye! ez csúnya dolog ám!)
Nem tudhatom, de maga "Kedves" nem a sörre haragszik, hanem a főzőjére.
Javaslom béküljön meg a bibis lelke, mert haraggal élni nem jó.
Igyon még egy sört, akár a Fűtőházét, akár mást és éljen boldogan; áldozza szakértői tevékenységét azoknak a söröknek, amik Önt igazán felcsigázzák és ámulatba ejtik. Talán azokról élményszerűen értekezik majd.
Kérem, írjon jót! Mindenben/mindenkiben van ám!
Szerintem - és ez megint csak az én véleményem - lehet a Fűtőház söreiről is!
Kóstoltam, tudom. Tegye meg Ön is...akár ötödször...Nem mindenki fogékony ám elsőre a jóra.
Tudja...lehet, hogy Ön erre csak a hatodik, hetedik után képes. De ne szégyenlje! Nem vagyunk egyformák. Kinek ekkor, kinek akkor. Kinek ez, kinek az.
Talán megosztom az Ön írását többeknek, hisz az én figyelmem is e miatt irányult a Fűtőház söreire.
A negatív reklám is reklám. Nemde?
Így most azt kell mondjam, köszönöm írását "Kedves" Doktor "Úr"!
Isten - vagy bármi aki/ami-ben hisz- áldja meg a megbocsájtás kegyelmével!
(Úgy nekünk, olvasóknak is jobb lesz sör(kritiká)t inni)

Dr. Mabuse · https://www.facebook.com/Beers-Books-Kft-110752402663958/ 2016.10.18. 16:09:58

Tisztelt Aranyos Edua!

Először is, túl ismerős ez a terjengős, patetikus, fárasztó stílus. Nyilván azért, mert valójában ismerjük egymást, így indokolatlan a magázódás, de kell a színház, maradjunk ennél.
Úgy látom, értelmezési problémái vannak Kegyednek, hisz, ha figyelmesen elolvasta volna amit írtam, akkor tisztán lejött volna, hogy a 3 sörből valójában csak egyet húztam le, teljes joggal, hisz egy közel ihatatlan löttyről van szó. A másik kettőről nem volt kifejezetten rossz véleményem, a többit lásd feljebb. Itt azonban bekopog a szomorú magyar valóság, miszerint megjelenik egy ilyen írás és egyből támadásnak, személyes bosszúnak, mitom én még minek veszik. Elárulom: fasorban sem vagyunk a fejlettebb nyugati világhoz képest, az USA-ról meg nem is beszélve. Sértődött idióták persze mindenhol vannak, ez nem hungarikum, de ennek a többszörösét is képesek máshol mosolyogva benyelni, sokkal nagyobb emberek is. Itt, ahelyett, hogy odafigyelnének, harsányan bizonygatják, hogy mennyire jó a termékük. Nekem mindegy, őszintén mondom, nem vagyok ellen drukker, semmiféle emocionális kötődésem nincs ezekhez a sörökhöz, nem mellesleg mindenki akkora ásónyomokkal készíti elő a sírját, amekkorával csak akarja. Feltételezett magánéleti szálakat belevinni ebbe az írásba megint csak a komoly érvelés hiánya, mint ahogy az is, hogy addig kóstolgassak egy sört, míg rá nem jövök, hogy az jó. Ez nem érv, ez erőszak. Elég nagy fasz vagyok (soha nem tagadtam), de annyira azért nem, hogy ne lássam, ezek a kommentek a sörfőző mester úr holdudvarából kerülnek ide. Nem értem, miért nem ő maga áll ki a nagyszerű sörei mellett, ha már annyira beletapostam a kis lelkébe? Unalmasak ezek a bértollnokok és fárasztóak is már.
Két szomorú hírem is van. Egyrészt nem kell feltétlenül jó terméket gyártani, jól kell tudni eladni, ahhoz pedig itt a főzdék - és ez tapasztalat - sajnos kevésbé értenek. Az elitista szemlélet és a túl nagy önbizalom tehát nem segít, hátráltat. Természetesen én is a jó minőséget favorizálom, de hangsúlyozom, nem feltétlenül ez az üzleti siker titka. Ez nem magán vélemény - én sem értek vele egyet - hanem tény. A másik pedig, hogy szó sincs itt reklámról, meg kell nézni ennek az oldalnak a látogatottságát és lehet látni, hogy a béka segge alatt van, ami, hozzá teszem engem a legkevésbé sem izgat, nem ezért csinálom. Mint ahogy Kegyed figyelmét sem én fordítottam ezen sörök felé, épp ellenkezőleg lehetett. Ki tudja? Az a néhány ember, aki idetéved maximum szánakozhat azon, hogy apró szivacs darabkákkal dobálgatjuk egymást egy pocsolyában.
Olvasható itt a kommentekben mindenféle picsogás, hogy trágár, meg egyéb terelés, egy valami nem: hogy ez az írás, tartalmától függetlenül rossz lenne.
Amúgy - és erre már másnak is felhívtam a figyelmét - ezen az oldalon több az elismerő véleményezés, mint a negatív kritika, de átfogó képet alkotni csak figyelmes, érett, felnőtt személyiség tud alkotni. Ettől persze még ki lehet ezt az egyet emelni, csak ne azzal a dumával, hogy írjak jót! Írtam. Többet is. Ha ennyi ideje van, olvassa el!
Nekem viszont nincs, úgyhogy ezt a száraz vitát a magam részéről lezártnak tekintem, több szót nem érdemel.
süti beállítások módosítása