Beers & Books

Beers & Books

„JOBB A SÖR, MINT A TEJFÖL, MÁMA ESTE GYERE FÖL” BÉKÉSSZENTANDRÁSI SÖRÖK

2016. október 17. - Dr. Mabuse

dscn6334.JPG

Mielőtt szót ejtenénk magukról a sörökről, nézzük a megjelenést, hisz az sem elhanyagolható, sőt. Egy jó címke, igényes vagy akár humoros külső figyelemfelkeltő, ami előnyt jelent az eladásnál. A Békésszentandrási sörök egységes képet mutatnak visszafogott eleganciájukkal, pontosan megtervezett tipográfiájukkal. Mindegyik sörnek van egy domináns (címke) színe, ehhez társul egy krém és egy fekete szín, ami legfőképp a logót hivatott kihangsúlyozni. Apróságnak tűnhet, de mindenképpen meg kell említeni a címkék papír minőségét is, hisz akár csak megnézünk, akár már fel is bontunk egy sört, mindenképpen tapintunk. Nem vagyok egy papír szakértő (ahogy más sem), nekem etikett papírnak tűnik vagy valami ilyesmi, de lehet, hogy tévedek. Ami tény: kellemes tapintású, kissé bordázott matt felület, ami nem csak elegáns, de praktikus is, mert kézbe vételkor az üveg jó értelemben kissé a kezünkhöz tapad (nem csúszik). A címkék összképe harmóniát mutatna, ha nem lenne a feliratozás miatt barokkosan zsúfolt. Az első és hátsó címkék bőven ellátnak információval, ami nem baj, de ez azért mindenképpen rontja az összhatást. A cég sem újnak, sem kezdőnek nem mondható, mégis - és ez talán köszönhető az egyre élesedő hazai versenynek - mintha bizonygatná a minőséget. Amiről alább szó lesz.

 

OGRE

Ogre barátunk receptje alapján készült pils típusú sör. Őszinte leszek, alapból elfogult vagyok ezzel a sörrel kapcsolatban, de tényleg csak Ogre bájos személyisége miatt. A habzása kitűnő és viszonylag sokáig tart egy kis habkoronát is, a színe szép világos sör szín. Enyhén malátás illat fogad, ízében szépen egyben van a komló és a maláta, de az utóbbi győz, nem kis fölénnyel. Így megmarad sajna az a sanda gyanú, mintha a komlóval spóroltak volna. Nem szeretek párhuzamokat vonni, de mondjuk egy Svijanský Rytíř pils élményt semmiképp sem hoz. Ettől függetlenül egy kifejezetten jó ívó sörnek tartom, ami bőven hozza a kiváló ár/érték arányt. Annyira, hogy a magam részéről szorgalmaznám népsörré avatását, szemben a „mindenhol” kapható híg löttyökkel. Az alkoholtartalma 5.6%, ami szintén előnyére válik.

 

MEGGYES SÖR

Egyszerű címke, egyszerű név, nem kell mindig túlvariálni. A habzása kiváló, a színe pedig élénkpiros, ami egy meggyes sörnél minimum elvárható. Illatában és ízében is nagyon szépen hozza a gyümölcsöt, tényleg, mintha meggybe harapnánk. Frissítő, nagyon kellemes ital, 3.7% alkoholtartalommal.

 

FEKETE TRADICIONÁLIS BAKSÖR

Az első mondatom ugyanaz lehetne, mint a meggyesnél. A habzás itt is kiváló, egy tört fehér habkoronát felmutatva. Szép fekete a színe (az lenne furcsa, ha nem így lenne) és a címke is stílusosan fekete – fehér. Kortyra nekem egy stoutos íz jött be, édeskés felhanggal, ami a természetes melegedéssel csak erősödött. Azok közé tartozom, akik kifejezetten szeretik az édeskés barna söröket, de most ez nekem nem annyira jött össze, pedig szép, testes sör. A komló számomra nem szinte, hanem egyáltalán nem érezhető, a maláta annál inkább. Van egy hosszan tartó karamell malátás utóíze, ami kifejezetten jól áll neki. Viszonylag magas, 7% -os alkoholtartalma ellenére könnyű, friss sörnek érzem, amit soha nem utasítanék vissza.

 

MONARCHISTA - IMPERIAL PILSNER

Tökéletes habzás és végig marad egy vékony habkorona. Illata semmi, a színe pedig sötét arany. Ízleléskor, ahogy egy barátom mondaná, komló kapitány eluralta a terepet. Rögtön jön a maláta édessége is, majd a keserű marad utóízként, szépen elterülve, ahogy ez egy pilstől elvárható. Nekem amúgy, érdekes módon van egy kis stoutos utóíz élményem is, de ez legyen az én problémám. Ami feltétlenül igaz – és ezt szeretném objektíve leszögezni – kiváló sör, állati kedvező áron. Az alkoholtartalma ennek is 7%, ami sokakat óvatosságra int, én viszont mindig szerettem széllel szembe hugyozni.

dscn6342.JPG

MAGYAR VÁNDOR - ALE & LAGER HIBRID

Nos, nemcsak a sör, de a névadás is hibrid, ha megnézem a beszúrt angol „és” jelet. Habzás tekintetében lásd a Monarchistát. Szép aranysárga színe egy szokásos minőségi világos sör szín. Friss, komlós, icipicit IPA-s illatal bír. Kóstoláskor támad a komló ezerrel, mint harcias közös képviselő a felújítandó társasház léha, mondén melósaira. Majd, mintegy nyugvópontként (lager - hibid, ugyebár) átvesz egy malátás édeskéset, enyhén gyümölcsös felhanggal. Lecsengésében abszolút a komló dominál, nagyon kellemesen. Minden tekintetben az én világom, szerintem kihozhatnák fél literes kiszerelésben is, hisz az alkoholtartalma az Ogréével megegyező.

 

MÁLNÁS BÚZA

Ismét egy gyümölcsös sör, amire utal a meggyesnél már látott címke dizájn. A habzás itt is előírás szerű és marad is végig egy szolid habkorona. A színe hasonlít a meggyeshez, de az alkoholtartalma már magasabb: 4.9%. Illatában és ízében is egyértelműen nagyon szépen jön a málna, de azért a búza is. A hátsó címke azt írja, hogy az volt a cél, hogy ezzel a sörrel találjuk meg Magyarország legjobb málnás sörét. Nekem sikerült.

 

BLACK ROSE - DUPLABAK SÖR

Fékezett habzású a magas alkoholtartalom miatt (9%). Ami képződik, az is hamar összeesik a habtapadás is elhanyagolható, viszont végig tart egy lehelet finom habkarimát. Szép fekete színe van, ami a rávetődő fényben mutat egy kis bordót is. Intenzív, kellemesen alkoholos, malátás illatában mintha kibomlana egy kis virágillat is. Közepesen testes, erős desszert sör. Nálam nagyon rendben van. Már csak a kíváncsiság kedvéért is megnéztem a RateBeer-en, szép magas pontszámokat hoz. Nagyon nagy respekt. Ez az igazi rocker munka!

 

SZENT ANDRÁS KÖNNYE – ÁFONYÁS DUPLABAK

„Lehetnék áfonya, lehetnék békanyál, lehetnék célkakas, lehetnék délután” Hát, kérném szépen ismét itt van egy gyümölcsös sör, ezúttal egy erős, 9%-os duplabak. Névadás tekintetében óhatatlanul is beugrik a híres Lacrima Cristi vörösbor, ez meg egy bak sör, úgyhogy, ha a névadás tudatos volt, ahhoz őszintén gratulálok. A habzásáról ugyanaz leírható, mint a Black Rose-nál. Konyakos fekete színnel bír a drága és áfonyás illattal, természetesen. Az feketeáfonya fanyarsága szépen kiegészíti a karamell-maláta pörkölt édességét. Nekem jön egy stoutos utóíz, de hát ez csoda?

 

BETYÁR KIRÁLY – GYÜMÖLCSÖS FEKETE SÖR

Ami elsőre feltűnik az a „tálalás”. Sörünk ugyanis kapott egy szögletes, sarkaiban lekerekített „nyakkendőt”, amin Rúzsa Söndör felettébb szigorú sziluettje látható, lángoló hátérrel, ja és persze kalapban, meg bajusszal, Oszter Sándor ajánlásával. A fokozhatatlan fokozása… Sajnos nálam ez a hazug betyár romantika legalább olyan taszító, mint John Wayne fasisztoid western filmjei, ahol ártatlan áldozatokként szerepelnek kisstílű, kapzsi többszörös gyilkos cowboyok, akik sanyarú helyzetűknek sajna, halomra kell lőniük azokat az őslakosokat, akikhez kapcsolódóan meglehetősen ironikus módon elnevezték a Hálaadás napját. Ez ügyben a nem túl finnyás közönségnek ajánlanám a Millions of Dead Cops John Wayne was a Nazi c. számát: www.youtube.com/watch?v=ckjuux3UE7E

No, kérem, amit már ez a „gallér” is elárul: ez egy fahordós érlelésű sör. Az illata nekem alma. Az íze is. A címkén leírtakból kiderül, hogy nem ezt kéne éreznem, de nekem ez jött be első kóstoláskor és másodszorra is. Sűrű, fekete színe van, a habtartást lásd feljebb. Szép, masszív, de nekem ez a minek kategória. Valahogy nem elég izgalmas. Lemegy, jó is volt, de nem biztos, hogy utána mennék. Ízében van egy pöttyet porteres lecsengése, de nem számottevő. Összességében amúgy szép, tiszta világ, az alján azonban marad valami. Valami édes. Ami nem feltétlenül tetszik.

A bejegyzés trackback címe:

https://beersandbookskft.blog.hu/api/trackback/id/tr7311815847

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2016.10.18. 09:44:09

Ogre barátunk bájos személyétől, aki az arcát adta a sörhöz és a recept kialakításánál is ott volt, elnézést kérve jegyzem meg, hogy egy pilseni típusú sörnek előírásosan kell egy keserűség tartalom. Sajnos, ami az első főzetekben megvolt, mintha a elillant volna. Ez így pilseni sörhöz kevés!
süti beállítások módosítása