Beers & Books

Beers & Books

Elrettentő példa – Fehér Nyúl Sober IPA

2020. november 25. - Dr. Mabuse

125868818_947145112358012_3724346944215822109_o.jpg

Kettős nyomás alatt van a haza, már, ha a Covid egyhíjánhúszat nem számítjuk. Egyrészt, mint már pár éve rendesen, most is elérkezett a száraz november (bár látszik már a valagút vége), másfelől hozzánk is kezd begyűrűzni az Amerikából indult alkoholmentes őrület. A 0%-os sör persze nem új találmány, ebben a nagyok biztos nem fogják utánozni a kicsiket, hisz ők sokkal előrébb tartanak ebben, ez tényleg az ő terepük. Bár, ki tudja? Mérsékelten kíváncsian várom az alkoholmentes nagyüzemi APA-kat, IPA-kat, portereket, witeket…

Az alkoholmentes sör számomra mindig is az élet megfejthetetlen nagy rejtélyei közé tartozott. Az íze rossz, hatása nincs és a tápértéke sem olyan jelentős, amiért érdemes lenne pénzt adni. Persze, tudom: aki vezet, meg már leállt a piáról, de ez csak illúzió, az meg minek? A közvélekedés szerint is rossz mindegyik, igaz, lehet, hogy csak viszonyítás kérdése. Kíváncsi lennék, volt-e már olyan versenyző, aki még életében nem ivott sört, rögtön alkoholmentessel kezdett. Az, vajon mint mond? Főleg, miután megkóstolt egy „rendes” sört is. Az ízesített pancsokat amúgy én is szeretem, ráadásul gazdaságosak is, hisz általában olcsóbbak, mint az üdítők. Na, de azoknak van értelmezhető ízük.

A Fehér Nyúl hamar elkapta a fonalat és kiváló dramaturgiai érzékkel novemberre időzítette (legjobb tudomásom szerint) Magyarország első alkoholmentes IPA premierjét. A főzde kb. 4 éve indult Kísérleti Nyúlként, első sörük egy West Coast IPA volt. Semmi különös, kellemes sör élményt adott, a receptet meg is tartották – nagyon helyesen – ami ma a Fehér Nyúl IPA. Ezt további jó kis sörök követték, egyelőre még mind a felső közepes kategóriában, s csakhamar rátaláltak ma már jellegzetes kollázs dizájnjukra. Söreiket 0.33-as palackos kiszerelésben dobták piacra, de ma már – a kor hívószavának megfelelően – ők is követik Tóték példáját. A Bölcső Brew Crew-val készített Sober IPA is dobozban hozta a megváltást azok számára, akik a száraz novembert alkohol nélkül, de nem kraft sör mentesen szeretnék tölteni. A címke dizájn a szokásos, ám annyit bátorkodnék megjegyezni, hogy idáig a legharmonikusabb szín kombináció, amit a nyuszi hozott. Ilyen bíztató entrée után az ember könnyebben lélegezteti meg a dobozkát, még akkor is, ha pontosan tudja, hogy ez bizony az elvonó magánya utáni csalóka napfényt jelentheti csupán. Az alkoholmentesség nézőpont kérdése amúgy, hisz 0.5%-os sörről van szó. Na, de kinek árt az meg, még egy csecsemő is boldogan nyeli. A csúcsra járatott kíváncsiságot, csak tettekkel lehet kielégíteni, így a megfelelő hőmérséklet elérése után rögtön pohárba is kerül. A habzás gyenge, a hab pillanatok alatt összeesik, színe opálos aranysárga. Gyümölcsös maláta illata feltétlen bizalmat szül, bár már itt érezni, hogy alkoholmentes. Füves, malátás, zavaros íz világ fogad citrushéjas lecsengéssel, enyhén keserű véggel.

Sajnos, nincs mit szépíteni, ez bizony szar. Nem kicsit, nagyon. Talán ez a hülye divat is hamar elmúlik. Reméljük, nem kell sok ilyet elfelejteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://beersandbookskft.blog.hu/api/trackback/id/tr816301680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása