Beers & Books

Beers & Books

Édes élet - MONYO kollab sörök

2018. július 05. - Dr. Mabuse

 img_4787.JPG

Két újabb MONYO - orosz kollab sört vizsgálunk, a Bakunyin után. Maradt az édes vonal / desszert sör kategória, így a sor viszonylag egységes képet mutat, de minimum következetességet feltételez. A cég dizájnja nemrég teljes arculatváltáson esett át. A fantáziátlan, néha mérsékelten vicceskedő (bár jó szín arányokat alkalmazó) címkék után a Spongyabob kockanadrág utánérzés következett és maradt a mai napig is. Infantilizmus és némi idiotizmus jellemzi az új arculatot, vélhetően egy azon művésztől, viszont szintén remek szín arányokkal operálva. Félre értés ne essék, semmi baj nincs ezzel, ha ez eladható, én is ezt csinálnám. A radical széria ehhez képest egyértelmű BrewDog hatást mutat, amit követ a kollab, kiegészítve egy-egy grafikával. Itt a cég, azt gondolom, elérte a csúcspontot. A feliratok egyszerűek és érthetők, hamar befogadhatók. Reméljük, az olyan sör nevek, mint például a - barokk könyv címlapokat idéző -  "Coal Miners Never Torture Pink Donkeys" csak múló divatnak betudható dinoszauruszok voltak és hamar eltűnnek. Visszatérve a kollab szériára, a dizájn, kiemelve a grafikát kifejezetten üdítő hatású. Fiatalos, játékos és bár messze nem eredeti, mégsem plágium. Úgy jó az egész, ahogy van. A színválasztás ízléses, az összkép harmonikus, logózott kupakkal jó kézbe venni egy ilyen palackot. Mind a marcipán, mind a gesztenyepüré rendkívül jó választás egy-egy sör ízesítésére. Itt csak egy zárójeles megjegyzést tennék: kifejezetten nem vagyok édesszájú, de ezt a kettőt nagyon szeretem. Mindkét édesség izgalmas önmagában is, sörben meg teljesen jól tudja kivenni magát, ha jók az arányok.

A Marzyparty a moszkvai Bottle Share mikro sörfőzdével született meg. 8% alkoholtartalmú extra milk stout mandulával és marcipánnal. A habzás megfelelő, a hab hamar eltűnik, ami egy stout-nál teljesen rendben van. Fekete szín, enyhe kakaó illat. Kakaós, rumos szilvás íz, lecsengésében jön a mandula és a marcipán, ami utóízében érezhető leginkább.

Már kiskoromban is szerettem a gesztenyepürét és minden jel arra mutat, hogy a sört is. Fater mesélte, hogy egyszer tikkasztó hőségben tolta a babakocsit Újpest külvárosában, majd beugrott egy kori sörre, egy krimóba, amit természetesen kihozott, mert nem hagyott volna egyedül egy percre sem. Állati szomjas lehettem, mert vallási őrületbe esett izgalommal követeltem magamnak azt a sört, amit nem nekem rendelt. Két korty után állítólag erőszakkal kellett elvenni tőlem. Azt nem mondom, hogy a Nutty Moose így hatott rám, de a kettő közül ez jött be jobban. A Konig Brewery-vel készült rézvörös színű barley wine habzása megfelelő, a hab viszont hamar összeesik. Tölgyfa chips-szen érlelt sör, enyhe rumos gesztenye illattal. Mézes, édes, kissé rumos íz. A gesztenye lecsengésében jön intenzíven. Felső kategóriás desszert sör.

 img_4789.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://beersandbookskft.blog.hu/api/trackback/id/tr9614093621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2018.07.05. 11:56:18

Látom gesztenye rajongó vagy. Ki kellene egyszer próbálnod a korzikai gesztenyesört!

JanDítě 2018.07.05. 20:13:24

megvolt mindhárom, nekem a Bakunyin vitte a prímet, pedig a marzyparty nagyot ütött a BPBW-n, de sajnos üvegből valamiért nem volt akkora katarzis mint csapról
süti beállítások módosítása