Beers & Books

Beers & Books

Bakunyin már a spájzban van

2018. június 27. - Dr. Mabuse

img_4767.JPG

Kollab van, hölgyeim és uraim, ez nem is vitás. Volt erre már példa régebben is, de most, mintha felélénkült volna egy kissé dolog. Van olyan gerillánk is – Reczer Gábor személyében – aki kifejezetten erre állt rá és most már a sörfőzdékben is kezd elharapódzni a műfaj. MONYO is előrukkolt egy mandulás barley wine-nal, a szentpétervári Bakunyin sörfőzdével együttműködve. Az orosz főzde névadója egy XIX. századi nemesi családból származó derék lúzer anarchista volt, aki fiatalon katonatiszti pályáját félbehagyva megismerkedett az akkori baloldali eszmékkel. Volt szabadkőműves és előszeretettel vett részt bukásra ítélt forradalmakban, miközben 6 évet töltött cári börtönökben, ahol megírta Gyónás című könyvét, amiben a cár bocsánatáért esedezett. A foglalkozás nem érte el a célját, így Szibériába száműzték, ahonnan 1861-ben Japánon keresztül sikerült Európába szöknie. A boogie azonban benne maradt a lábában, így Olaszországban (ahol élt) építgette Alliance nevű anarchista mozgalmát, genfi székhellyel. Ezt szerette volna elismertetni az internacionálé részének, azonban Karl Marx komoly ellenállásába ütközött, aki a mozgalmát erősen szektásnak ítélte. Végül nézetei és szervezkedései miatt kizárták az I. Internacionáléból, de addigra már az anarchizmus eszméjének terjedését szinte lehetetlen volt meggátolni. Harcolt a kommün oldalán is, majd annak bukása után Svájcba menekült, de mielőtt Bernben meghalt volna, még beugrott egy bolognai forradalmi kísérletre. Hogy mi vitt rá egy főzdét arra, hogy egy nem túl jelentős, ám annál érdektelenebb született vesztes nevét vegye fel, arról hosszasan lehetne elmélkedni,. Ezek után viszont ne csodálkozzunk, ha kifosztott kis hazánkban megjelenik egy Matuska Brewery. Bármily meglepő, nekem a névválasztás (kis fogalomzavarral érve) logikusnak tűnik. Ha azt a szikár tényt veszem alapul, hogy a világegyetemben teljes káosz uralkodik – aminek részeként porszemek (sem) vagyunk – Bakunyin tökéletesen illeszkedik a "rendszerbe". Azt tudjuk, hogy mikor hűl ki a Nap (és nem szeretnénk megérni), ám azzal a szomorú ténnyel nem tudunk mit kezdeni, hogy az univerzumban minden ütközési pontban van. Így bármikor jöhet egy meteorit, s pipiskedhet a szerencsétlen nyomorult egy tekuval a kezében komlóról meg felső erjesztésről magyarázva, mire a korty végére érne, vége a bulinak. Ahogy Örkény István fogalmazta meg oly szépen ezt az élményt: "Vidámság ide vagy oda, szénné égtek."

scan_20180626_130034094.jpg

A magam részéről állati kíváncsi voltam erre a fél literes sörre, a mandula ugyanis a kedvenc gyümölcsöm. (Nem, nem csonthéjas, száraztermésű). A koronazár cirill betűs felirata kizárólag az orosz főzdét hirdeti. A fapados, orosz bisztrókat idéző lila címke csupa mandula, helyesebben annak a grafikája. (Lásd René Magritte: Ez nem egy pipa). Itt is a cirill betűs cím az uralkodó, alatta azonban már tájékozódhatunk (angolul) a sör pontos behatárolásáról. Kitöltve a habzása minimális, vöröses barna szín. Alkoholos, enyhén édeskés illat. Tömény édes mézes íz némi konyakos meggyel, mandula lecsengéssel, enyhe kakaó utóízzel. Túl édes, testes, enyhén szénsavas sör. Rendesen túltolták. Ezt még Bakunyin sem igazán értené, pedig ő már sok mindent nem értett.

img_4760.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://beersandbookskft.blog.hu/api/trackback/id/tr6914078435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2018.06.28. 10:13:52

Matuska főzde már van, igaz, a cseheknél: pivovarmatuska.cz/ ;-)
süti beállítások módosítása