Beers & Books

Beers & Books

Nyúlon innen és túl

2020. április 13. - Dr. Mabuse

img_9094.JPG

Nyulam-bulam. Ezt mondta sokszor a nagymamám. Évekkel később meg azt hallottam közel másfél évig, hogy bogá(h)kám. Így, haccsolva, G. őrnagytól, a földszintes szarjankótól, de ezt már cinikusan és lekezelően. Ma már az ilyen dumákért nem kell bevonulni és az egyenjogúság nevében mindkét nem számára azonnal elérhető akár rapid, akár instant formában, elég bekapcsolni a tévét, netán a rádiót. Az Operatív törzs be- és kijelent, néhány nap leforgása alatt önmaguknak is ellentmondva, de ez ne zavarja meg a kedves "fogyasztót", ahogy ők sem jönnek soha zavarba, épp ellenkezőleg. Monty Pythontól Mr. Bean-en át egészen Galla Miklósig bárki megirigyelhetné azt a fapofát (urambocsá pókerarcot – de ez már bizonyos manipulációt feltételez, amitől élesen elhatárolódnék), amit a színpad adta lehetőség teljes zárójelbe tételével, mondhatni professzionista minimalizmussal tesznek hangsúlyossá, hogyaszongya, komoly, igen, komoly lesz és mondják…

Szarban van most mindenki. Kis- és nagyker, vendéglátóipar, sörfőző egyaránt. "Minden Egész eltörött". Vége lesz majd. Igen, biztos, de utána már soha nem lesz olyan, mint annak előtte volt. Kitermelődik egy nemzedék, aki öt év távlatából is már csak nosztalgiázva gondol vissza. Normális ez? Mi van, ha igen? Mi van akkor, ha kiderül, hogy idáig túl jól éltünk egy kvázi tudatlanságban, pedig már Einstein is felvetette, hogy a gravitáció tulajdonképpen illúzió, amit univerzális tér-idő görbület idéz elő és nem foglalkoztunk vele különösebben vagy nem érdekelt minket, mert fontosabb volt a napi kifli, tej, élesztő, avagy a sör. Ezzel sincs semmi baj. Az ember mikrokozmoszban él a napi problémáival, örömeivel, csak ritkán tekint ki az égre, és ha igen, akkor se tudatosul benne, hogy egy kibaszott veszélyes helyen él, mert lehet, hogy a csillagok innen nézve állati romantikusak, de a világűrben minden ütközési pontban van. És egyébként is – ezt nálam sokkal okosabb fakírok állítják – a káosz alapállapot. A Föld lapos, ez vitathatatlan tény és a Nap körül forog, és ha nem erről számol be bármilyen kormányzati kommunikáció, akkor holnap az ellenkezőjét mondja és kiderül, hogy gömb alakú, de valójában ez sem teljesen pontos, hisz geoid alakú, ergo a Föld föld alakú, a történet tehát körbeért. 65 millió évvel ezelőtt egy 12 kilométer átmérőjű meteorit csapódott be bolygónkba, ami az akkori domináns fajt kipusztította. (Ezt tudósok egy része cáfolja, vulkánkitörésekkel magyarázzák elméletüket.) A becsapódás azonban kicsapódást is okozott, ami a hirtelen felforrósodott Földet idővel jeges világgá változtatta. Rég volt, tán igaz sem volt, hisz bigott katolikusok a mai napig tagadják a dinoszarok létezését, hisz akkor mi van ÁdámÉvával? Hát, akárhogy is, a helyzet az, hogy nemcsak a bolygók forognak a nagyobb csillagaik körül (és körülöttük a holdjuk, ha van), hanem az egész világegyetem folyamatosan forog, méghozzá ciklikusan, hogy rohadna meg és 65 millió évenként ugyanabba a meteorit záporba kerülünk. Nem túl jók a kilátásaink, de amíg van egy ilyen tökös Operatív törzsünk, addig nincs mitől tartanunk. Bizonyított tény, hogy a 10 parancsolat nemcsak betegségeket előz meg, de meteoritokat is képes eltéríteni, mit eltéríteni, egyenesen megsemmisíteni, de még ha nem is így történne, a Kárpátok Fejedelme két Soros plakát közül kitápászkodva, kissé bágyadtan – ami érthető, hisz nyomás alatt van – simán arrébb kormányozza lapos földünket, miközben bejelenti, hogy az a mai naptól nem geoid alakú. Nem tudom, ki hogy van vele, de engem ez maximálisan megnyugtat. Nem számít, hogy egy lyukban élek és onnan írok feljegyzéseket, de boldog vagyok, teljes ezoterikus mivoltommal, hisz tudom, hogy az Univerzum Fejedelme gondoskodik rólam és mostantól hozzá intézem mindennapi imáimat és az ő nevében áldom meg elfogyasztott ételeimet is (amíg van). Ebben a szellemben legyünk tehát derűlátók, hisz, ha az egész világ velünk, ki ellenünk?

A Szentandrás Sörfőzde is ilyen pozitív szellemben dobta piacra szezonális húsvéti söreit. Ugorjuk most át az Üveghegyet, fókuszáljunk a sörökre. A dizájn a főzdénél mindig minimalista, az oldschool informatív megjelenést részesíti előnyben, ami lassan már ritkaságszámba megy. Nyulas söreiket sem hájpolták túl. Az alapvetően csak fontos információkat közlő címke jelen esetben kissé szétesik, de még bőven a jó ízlés határain belül. Az a színesítés pedig, amit húsvéti jelleggel belevittek, kifejezetten jól áll neki, főleg a nyakcímkének. A red ale jól megy a húsvéti hangulathoz vö. piros tojás. A Nyúlon innen olyan nagy meglepetést nem is hozott borostyán színével, édeskés maláta illatával. Karamelles, égetett cukros, citrushéjas íz jegyeket felmutató sör, grillázs lecsengéssel, tonikos keserű véggel. A Nyúlon túl már egy variált változat. A boróka és rozmaring bizony beleszól a fent vázolt íz világba, de egyik sem tolakodó. Carpe diem jellegű, ami teljesen rendben van, de azért erős felütés. Ha elfogyna, nem keresném.

Ady Endre: Kocsi-út az éjszakában

Milyen csonka ma a Hold,
Az éj milyen sivatag, néma,
Milyen szomoru (sic!) vagyok én ma,
Milyen csonka ma a Hold.

Minden Egész eltörött,
Minden láng csak részekben lobban,
Minden szerelem darabokban,
Minden Egész eltörött.

Fut velem egy rossz szekér,
Utána mintha jajszó szállna,
Félig mély csönd és félig lárma,
Fut velem egy rossz szekér.

img_9099.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://beersandbookskft.blog.hu/api/trackback/id/tr7315608822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása