Beers & Books

Beers & Books

HÉTKÖZNAPI HŐSÖK

2017. június 28. - Dr. Mabuse

20170624_180402.jpg

Szombaton zajlott a Múzeumok éjszakája, aminek keretében a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum tematikus sör napot tartott, ha szabad ezt így mondanom. Hogy őszinte legyek, elvártam volna a magyar sörszakma prominens képviselőinek minimum a 10%-át, de sajnos csak egy embert láttam, ő is csak a vége fele jött oda. Volt (és lesz is) már egy pár sörfeszt, ahol nyilván seregszemle is zajlott, nemcsak önfeledt vedelés, de valahogy a kultúra (miközben a gyártók egyre gyakrabban hivatkoznak sörtörténelemre) nem vonzza a szakmai elitet.

A sörfesztekre visszatérve csak egy mondat erejéig, én csak kettőn voltam: a Corvin negyednél meg a Cseh Sörfeszten, azon viszont háromszor. Minden fanyalgás ellenére azt mondom: kurva jó volt.

20170618_180941.jpg

Visszatérve a szombatra, a belépőhöz egy sör is járt, nevezetesen egy enyhén hűvös dobozos Dréher. Picit furcsán állt a kezemben, de állati szomjas voltam, úgyhogy leküldtem 1 perc alatt, hát mit mondjak… …jó régen ittam, rosszabbra emlékeztem. Célirányosan érkeztem amúgy, Árpa Jankó (alias Kovács Gábor Maláta) előadására, ami a múzeum udvarán zajlott, 3 részben. Közben és egyébként, meg úgy álatlában sramli zene szólt, meg minden, ami ebbe az óbudai Krúdy negyedbe belefér zeneileg. Az, hogy maga a múzeum világszínvonalú, szerintem nem vita tárgya, sikerült ezt az estét is szépen összehozniuk. Lehetett kapni kenyérlángost és csapolt sört is: nevezetesen Soproni lagert és IPA-t, ezeket viszont 6 decis korsókban, 20% ingyen felirattal. Az IPA döglött volt, a mellette lévő vendéglőben viszont elég friss - a franc se érti - pedig állítólag onnan hozták. Srégen szemben viszont ott virított a Fehér Nyúl (leánykori nevén Kísérleti Nyúl) „söntése”, a kraft képviseletében egy APA-val és egy IPA-val 2 kedves és szerény(!) fiatalemberrel. (Remélem ez utóbbi jó tulajdonságukat hosszú távon is megőrzik, mert jó úton járnak).

20170624_181217.jpg

Gábor előadásának első része hatkor kezdődött kissé még izgulósan, ami tőle amúgy nem megszokott, de nem volt zavaró. A nyolcas és tízes kezdés értelemszerűen már oldottabban zajlott, de addigra már az egész múzeum szinte egy nagycsaláddá vált. Kis izgalom ide vagy oda, mindent megkaptunk, ami a Maláta című folyóirat egykori főszerkesztőjétől megszoktunk és szeretünk. Oldott volt és színes, informatív, orgonapont szerűen vicces és érthető.  Ez utóbbi azért is nagyon fontos, mert (vélhetően) laikus közönségnek beszélt, akik szemmel láthatóan élvezték az előadást. A végén (szokás szerint) volt kérdésekre is lehetőség, úgyhogy minden szabályosan zajlott, de nem szabályszerűen.

20170624_200732.jpg

Nos, ők a mi láthatatlan hőseink. A jó fesztivált szervezők, a világszínvonalú múzeulógusok és Árpa Jankó, aki évtizedek óta a sör magyar nagykövete. Sokáig legyen így!

20170624_211741.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://beersandbookskft.blog.hu/api/trackback/id/tr5212627045

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az alkohol beszél belőled 2017.07.03. 14:11:54

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A Heti sajtó cifra és beszédes, de lehelete kétségtelenül alkoholszagú! Hétszentség'17/26 2017. 06. 26. Hip hip hurrá utáni állapot! A legutóbbi maastrichti kocsmamesével a Kocsmaturistán 100 ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása