Beers & Books

Beers & Books

Ki issza meg a levét? - A Bors főzde sörei

2017. július 26. - Dr. Mabuse

img_2692.JPG 

A Bors Győrzámolyi Serfőzde 1992 óta van a magyar piacon, ami igen szép eredmény. Honlapjukon a söreiket előszeretettel és következetesen nevezik sernek. Ilyenkor kedvem lenne Hunyadi Jánossal leülni egy pár krigli mellé és partiba vágni a szép fogadósnét, majd nyárson megsütni 50 törököt. Ez már csak azért is ül, mert a Robin Hood legenda körül forgó sörök címkéjén ott található egy-egy 8 soros vers. Maga a címke dizájn, beleértve a (sajnos) nem bájosan amatőr grafikai kidolgozást, kifejezetten elrettentő. Ez már a ’90-es években is rossz volt (nem mintha a minőség korfüggő lenne), de mai szemmel már - amikor minden gyártó a magas minőség és a játékosság jegyében „csomagolja” söreit - kifejezetten vállalhatatlan. Ráférne a megjelenésre egy alapos ráncfelvarrás, mert a Sherwood semleges címkéjén kívül az összes kifejezetten ciki. (Személyes „kedvencem” a Little John aránytalan, elrajzolt figurája, amiről egy down kóros hippi jut eszembe, akinek még fingja sincs mit kezdjen a dorongjával). Érdemes megjegyezni, hogy a „craft” kifejezés már akkor megjelent a söreiken, amikor Magyarországon még a kézműves/kisüzemi megjelölés dívott. Maradtak is a „c” betűs írásmódnál nem váltottak a magyaros kraftra, ami nem baj, de a recepteken talán már érdemes lenne változtatni. Ne szépítsük, a Bors felett eljárt az idő. Mindegyik 0.33-as sörük (beleértve az IPA-t is) édeskés, de inkább íz idegen, nem a desszert sör kategória. No, akkor vegyük sorba:

Skarlát Will szezon ale                                                                                                                       

Habzása megfelelő, nem esik össze hamar. Opálos aranysárga szín, kissé gyümölcsös illat. Elsőre a maláta édessége jön, majd felbukkan a komló, de lecsengésében az édeskés íz marad, ez a domináns.

Little John pale ale

Megfelelő habzás, aranysárga szín. Élesztős, enyhén citrusos illat. Kortyban az „édes-mézes” támad, s az az ember érzése, hogy komlót nyomokban tartalmazhat (nekem nem sikerült felfedeznem). A korty végén jön némi gyantás íz, ami számomra felüdülést hoz, de hamar leoltja a méz íz. 7%-os alkoholtartalma lehet némi vigasz azoknak, akik édes sörtől szeretnének fejre állni.

Mortiana IPA

Természetesen a Borsnak is van IPA-ja, de számlájukra legyen írva, az övék még a Nagy Magyar IPA Forradalom előtt született. Olyan is. 2-300 forinttal olcsóbb a magyar csúcs IPA-knál, de inkább snóblizzuk ki azt a kis aprót, megéri. Nagyon gyenge habzás jellemzi, a hab pillanatok alatt el is tűnik, szinte nyomtalanul. Borostyán szín, édeskés illat. Kortyban jön a komló, majd megint az az álnok mézes íz oltja le. Lecsengése szerencsére kesernyés, de a 100-as IBU, ami a (szerencsére korszerűsített) honlapjukon olvasható, nálam jó indulattal 35. Összehasonlításképpen említeném, hogy a Doctor Brew Double IPA-ja 99 IBU-s és jó keserű. Pedzegetik, hogy hanyagolni kéne az IBU számokat, mert lassan már semmit nem jelent… nos a Bors IPA-ja ezt a felvetést megerősíti.

Maid Marian mézes búza

No, itt a méz legalább már felvállalt, nagy meglepetés nem érhet vagy mégis? Fékezett habzású sör, opálos aranybarna színnel, kellemes élesztős illattal. Édeskés ízvilág kissé banános, narancsos ízzel és láss csodát, a méz pont itt nem tolakodó! „Ki érti ezt, ki érti ezt, én nem”.

Tuck Barát barna dubbel

Tudtommal ez a belga típusú ale a Bors zászlós hajója és büszkesége. Kitöltéskor barna szín mutatkozik, megfelelő habzással. Enyhe pörkölt malátás, égetett cukros illat jön. Íze leginkább a grillázsra emlékeztet, némi karamellel, háttérben egy kis komlóval. Itt is csak megerősíteni tudom, amit már leírtam, ezt a szintet már bőven megugrották más főzdék. Haladni kéne a korral (hardcore-ral, grindcore-ral, Co. by Főnök).

Sherwood stout

Kitöltésnél szépen felhabzik, a hab hamar eltűnik. Színe fekete, enyhe vörös árnyalattal. Étcsokis, karamelles, enyhén kávés illat jön. Kávés, pörkölt malátás, enyhén savanykás íz, a háttérben befigyel a komló is. Iható, de volt (és lesz) ennél (sokkal) jobb is.

Seven Sins: Lust vörös IPA

0.75-ös kiszerelésben, duci, far nehéz üvegben, a parafa dugó fémkosárral zárva. Nyilván az exkluzív megjelenés lett megcélozva, de sajnos nekem erről az a fapados gondolkodás jut eszembe, mint mikor a legnagyobb tavunkat egész egyszerűen lemagyartengerezzük. A habzás megfelelő és elég jól tartja is magát. Vöröses barna szín. Intenzív illat, de inkább a maláta érezhető, sem mint a komló. Kesernyés, zöld fűszeres íz, enyhe karamellel megtámogatva, határozott, erős kesernyés, kissé karcos lecsengéssel. Nem túl meggyőző.

Seven Sins: Wrath fekete IPA

A kiszerelés ugyanaz, mint a Seven Sins-nél. Megfelelő habzás, a hab elég jól tartja magát. Enyhe kávé illat, fekete szín. Jön a komló, majd a pörkölt maláta, erősen kesernyés lecsengéssel. Nem nagy szám. A többi 5 főbűnt még nem kóstoltam (ha van), de gyanítom, hogy nem fogom összetörni magam értük.

img_2700.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://beersandbookskft.blog.hu/api/trackback/id/tr7811071608

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hadd ürítsem serlegem 2017.07.31. 12:43:50

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: A web mindent elbír. Írd csak le nyugodtan. A Heti sajtó a kincset és szemetet is összesöpri, ha jár vele bódulat. Hétszentség'17/30 2017. 07. 24. Megtiltotta Róma polgármestere az alkoholár...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása