Beers & Books

Beers & Books

A magyar ugaron 1.

2018. július 28. - Dr. Mabuse

img_4923.JPG

Agrár ország vagyunk, jelen pillanatban még legalábbis ez a status quo. A II. világháború alatt Sztálin elengedett volna minket, ha kapitulálunk, hisz számára teljesen érdektelenek voltunk. Lapos, kicsi, országnak tartotta hazánkat, aminek még ipara sincs. Aztán jött Szálasi és a "Kitartás!". Erre az Acélember is csak legyintett, jöjjetek keblemre. Mentünk is földosztással, TSZ-esítéssel, ami annak idején ugyan erőszak volt és sok ártatlan áldozata volt, ám a szocializmus talán legnagyobb sikerének számított, hisz nagyon jól működött egész a rendszerváltásig. Aztán az Antall-kormány - a többnyire túlbuzgó elitizmus jegyében - hirtelen elkaszálta az egészet. Innentől kezdve megszilárdult a már megszokott hintapolitika, ami a magyar néplélek emocionális politizálását volt hivatott kiszolgálni, s teszi ezt a mai napig is. Közben a mezőgazdaság leamortizálódott, lassan marad az ugar, nem vagyok meglepve, hogy egy magyar sörfőzde ezt a nevet választotta magának. Hogy mennyire életképes ez a név, azt majd az idő eldönti, a Burzsuj elnevezés azonban erős kétségeket vet fel. Gyűröttebb fejűek (hogy Hofit idézzem) még tudják, miről van szó, a fiatalabbak viszont nem biztos. Bár maga a szó átment a köznyelvbe és már rég nem a tehetős, esetleg dolgos megélni tudó parasztot jelenti, ez így valahogy mégis anomália, de minimum elavult.

A 0.75 literes koronazárral ellátott palack minimál, ám annál aranyozottabb címkéje még rá is erősít erre a kétségre. Annyira pezsgős kinézetű az egyébként fekete üveg, hogyha valaki nem egy rafinált Columbo, hogy észrevegye, hogy nem pezsgős dugóval van lezárva a palack, ránézésre valószínűleg az életben nem jön rá, hogy sörrel van dolga. Lehet, hogy nem baj, de eladhatóság szempontjából nekem erős kétségeim vannak.

A sör viszont nagyon jó és ez a lényeg. Azonban felmerül a kérdés (bennem legalábbis), hogy ki igényel egy vaníliás portert ekkora palackban (kissé túlárazva)?

Nos, akkor a sörről: megfelelő habzás, fekete szín. Kakaó, enyhe sajt illat. Csokis, kakaós, pörkölt malátás, kissé vaníliás és enyhén kávés ízek, némi gyümölcsös felhanggal. Ahogy melegszik előbukkan némi rumos szilvás és zabos íz, ami plusz izgalmassá teszi. Száraz, közepesen testes, közepesen szénsavas és keserű.

A bejegyzés trackback címe:

https://beersandbookskft.blog.hu/api/trackback/id/tr9414146351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása