Beers & Books

Beers & Books

Angol sör (3 betű) - Vandál IPA

2018. augusztus 09. - Dr. Mabuse

37265212_628223864215717_8817148923282980864_n.png

Minimum 15 éve nem fejtek keresztrejtvényt, de ezt a kérdést soha nem felejtem el. Azt már egyszerű, prosztó kiscsákóként is tudtam, hogy a sör angolul beer, németül bier, de mi lehet 3 betű? Olyan volt ez, mint a szélhárfa, egyszer kellett csak, hogy kijöjjön, onnantól kezdve mindenki beírta rutinból, anélkül, hogy tudta volna, miről van szó. Persze, nem ez volt a kérdés, de ki a franc volt tisztában azzal még annak idején mi az, az ale? Még lagerről sem hallottunk. Volt világos, barna (ritkán), meg Nektár, azt' jó idő. Azóta már mindenki kurvára meg van okosodva, séróból beírja a megfejtést (ha még létezik ilyen kérdés, bár miért ne létezne?).

Megint jönnek, kopogtatnak, s az ember alig hisz a szemének, hát egy IPA áll a házhoz. Új gerilla, új sör, új IPA. Múltkor a Hop Quijote kapcsán már megjegyeztem, hogy IPA nagyhatalom lettünk, ezennel a stílust hungarikum címre jelölném, mert mára szerintem már beszélhetünk magyar IPA-ról. Egyes vitriolos megjegyzések szerint ezt a sört a legkönnyebb csinálni, hisz csak tele kell kúrni komlóval és kész. Hogy ez mennyire nem állja meg a helyét, arra a különböző minőségű India pale ale-k cáfolnak rá. Nincs olyan, hogy könnyű műfaj. Mindenhez kell odafigyelés, türelem és szakmai szeretet. Aki séróból, ne adj Isten megbízás alapján letol egy adott sört, az lehet ugyan jó, de soha nem lesz emlékezetes.

A Vandál HopTop-nál lefőzött debütáló IPA-ja megjelenésre nem nagy kihívás. A kellemes színarányokkal dolgozó, ám semmit mondó címke, olyan, mintha egy fapados számítógépes játékban találnánk magunkat, ami innentől kezdve bármit feltételezhet. Vagy kiirtom a hegyek közt rejtőzködő zombikat vagy teszek egy ennél békésebb, ám cseppet sem veszélytelen kalandtúrát. Nem akarom most darabokra cincálni a címkét, legyen elég annyi, hogy a retróra(?) vett dizájn, ezekkel a külön életet élő feliratokkal + szögletesség, nem hinném, hogy versenyképes lenne manapság. A címkén olvasható sör leírás korrekt, a "bódítóan gyümölcsös" habisztit viszont nem véletlen, hogy nem értem. Mindezektől függetlenül véleményem szerint egy nagyon korrekt IPA született, sőt, azt kell, hogy mondjam, hogy magyar vonalon a legkellemesebbek közt van. Ma már azt mondják, akik ilyet csinálnak, hogy egy könnyen fogyasztható sört szerettünk volna csinálni. Miért, az eredeti mire volt hivatott?

Konklúzió:

Megfelelő habzás, aranysárga szín. Gyümölcsös aroma komló illat. Citrusos, trópusi gyümölcsös íz világ, némi citromos felhanggal, szolid gyantássággal, visszafogott keserű lecsengéssel. Közepesen testes és szénsavas, valóban mindenkor jól fogyasztható, remek sör. Ez a lényeg.

A bejegyzés trackback címe:

https://beersandbookskft.blog.hu/api/trackback/id/tr814172173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása