Beers & Books

Beers & Books

"Végeredmény lámának" - Dreher Gold

2019. április 07. - Dr. Mabuse

20190317_131447.jpg

A kisüzemi sörfőzésnek hála, a nagyüzemek is igyekeznek felzárkózni a trendhez, persze csak óvatosan, kis lépésekkel, hogy azért ne vesszenek tömeges fogyasztó bázist, ugyanakkor el is tudják adni magukat, mint akik értik a kor szavát, de valójában a parasztvakításon nem tudnak túl lépni. A Dreher Classicból Dreher Gold lett, azzal a kegyes gesztussal, hogy az alap léből kivonták a kukorica grízt + feltűntették, hogy kétféle komlóval készült cuccról van szó, ami minden bizonnyal komlókivonatot takar. Az osztrák gyökerekkel rendelkező Dreher ma már tradicionális magyar sörnek számít, pedig, Anton Dreher 1862-ben felvásárolta Schmidt Péter Kőbányai Serfőző Társaságát, mivel az komoly konkurenciát jelentett számára. Halála után fia – akit mi Dreher Antalként ismerünk – vette át a gyárat és jelentős fejlesztéseket hajtott végre, aminek köszönhetően a gyár Európa vezető sörgyárai közé emelkedett. Az '50-es években levezényelt államosítás után az összes Kőbányán található sörfőzdét összevonták és így jött létre a Kőbányai Sörgyár Nemzeti Vállalat. A Kőbányai lett a népsör vagy, ahogy sokan nevezték a "Kőbaltás", ami nem volt ám olyan rossz, bár a palackos verzióban volt egy kissé kellemetlen keserű utóíz (ezt ma már lecsengésnek neveznénk), amit a vizes test hamar feledtetett. Ezt itta minden becsületes polgár (leánykori nevén elvtárs) és lázadó, ha volt valaha konszenzus, az bizony a kocsmák népe által kitaposott úton dübörgő proletár had kissé megfakult munkakedvéből vegyesen táplálkozó ifjúság reform törekvéseivel hangos csimborasszója. A Kádár rendszerben a Fradi tábor is vindikálta magának azt a jogot, miszerint a zöld üveges Kőbányait saját sörüknek tekintették és a sors fintora, ebből volt tényleg kevesebb. Pedig semmi másról nincs szó, mint vassal "szennyezett" üvegről. A zöldnek 2, a barnának 3 elektron van a külső elektronhéján. A '80-as években 4 évet lehúztam a Zuglói Közértvállalat boltjaiban kötelező szakmai gyakorlatként és tanúsíthatom, hogy mikor kivittük a sört az eladótérbe, valóban a zöldeket kapkodták el elsőként. Akkoriban a Fradi tábor volt ennek az influencere, hisz kórusban üvöltötték, hogy ez az ő sörük, "De melyik? A zöld üveges, fehér kupakos". Ez utóbbi persze hallgatólagosan elfogadott csúsztatás volt, hisz soha nem volt az a kupak fehér. Egyszerű fém volt, senkit nem érdekeltek akkor még esztétikai kérdések. A Kőbányai csapolva volt a legjobb a Kőbányai úton, a sörfőzde "kertjében", ami egy beton komplexum volt és a sört unott csaposok "gurították" ki a delikvens elé egy lyukacsos vizes fémpulton. Ha jól emlékszem 7 Ft./korsó áron ittam akkor és nem csak a legjobb ár, de a legjobb minőség is volt akkor, masszív fehér habbal, frissítő hatással "pöttyös" korsóban.

1987-től a Dreher elkezdte gyártani a Lagert, a Pilst és a Bakot. Itt készült még az Arany Ászok, a Kőbányai Világos, valamint a licensz alapján a dán Tuborg és a német HB és ők forgalmazták még a Pilsner Urquellt is.

A Gold veszi át az alfahím szerepet a Classic után, a "Meghalt a király, éljen a király!" elve alapján. Nagy változást senki életében nem fog hozni, inkább a külvárosi/vidéki ivót célozza meg (ha egyáltalán), de az meg csak legyint, szarik rá, Unicum mellé nem mindegy? Akkor kinek/minek is kell(ett) ez? Tán, csak önmaguk megnyugtatására, hogy haladnak a korral.

 Ez van: remek habzás. Tükrös arany sárga szín. Jellegzetes lageres maláta illat. Jellegtelen enyhén édeskés malátás, kissé füves íz világ, lecsengésében leheletnyi komló érzettel Nem túl testes, közepesen szénsavas.

A bejegyzés trackback címe:

https://beersandbookskft.blog.hu/api/trackback/id/tr9314747755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2019.04.08. 09:39:19

A javulás tettenérhető a Classichoz képest, de nem ártott volna egy kicsit több bátorság a komlóhasználatnál és akkor lenne határozott karaktere.
süti beállítások módosítása