Beers & Books

Beers & Books

1 sört inni

2019. június 01. - Dr. Mabuse

img_6433.JPG

Nézem a rettenetes üres "papírt", ahogy Hajnóczy írta és azon gondolkodom, hogy hogyan írjam le az 1 sör fogyasztását. 1 sör tehát és semmi más. A Menny netán a Pokol kapuja előtti megtorpanás a jellem huszárok avagy decens ivók sajátja. Ritka faj, megbecsülendő. Nemcsak ilyet ismerek, hanem leállt komoly alkoholistát is (napi 2 liter vodka), aki néhanapján megiszik 1 sört. Néha kettőt is. Hogy bírod, kérdeztem. Önuralom kérdése az egész, válaszolta rezignáltan. Ja, hát így könnyű.

"Hét üveg Steffl sört és két liter könnyű fehér bort hoztam haza, s mintegy szórakozottan kinyitottam két üveg sört, telitöltöttem két poharat, az egyiket a feleségem elé tettem az asztalra. Á. megitta a sört, s mint mindig, jóízűen itta meg, olyan ember módjára, aki valamilyen, természettől fogva a szervezetében rejlő jelzőműszer jóvoltából kizárólag annyit iszik, amennyi csakugyan jólesik neki; tehát nem kell megállnia, hogy akár egyetlen pohárral többet igyon az elégnél. Őszintén irigyeltem Á.-t és minden embertársamat, akinek nem okoz gondot, hogy isznak-e vagy sem."

1 sört inni a legnehezebb műfajok egyike. Megátalkodott depressziósként sikeres kabarétréfát írni, autóversenyzőként ötvennel haladni vagy gőgös emberként alázattal viselkedni a mindennapokban.

"Ott állt a Gellérthegy söntéspultja előtt és egy darabig nézte és nem itta meg a korsó sört. Egy korsóval már megivott, s attól tartott, hogy Krisztina megérzi az alkohol szagát. Ezt a szagot azonban csak elszívott cigarettákkal lehetett időlegesen elnyomni. Krisztina viszont a dohányszagot sem kedveli. Kínosan kezdte magát érezni, és szorongott, miközben mereven nézte a sörrel teli korsót a bádogpulton."

Az 1 sör és az első sör nem ugyanaz. Ha azt mondom, ez az első söröm, azzal meghatározom a jövőm és megpecsételem további sörök jövőjét is, de még van visszalépési jogom. Az 1 sör viszont lehet aljas hazugság is. Leugrom egy sörre vagy iszom egy sört, azt' megyek is, mert dolgom van, vagy ami a leggyakoribb: na, de tényleg, csak egyet! Innentől kezdve elköteleztem magam elvileg és ezután már csak filozófiai/jogi tárgykörbe tartozó kimagyarázkodás, hogy miért iszom egy másodikat is. Ezen a ponton a tisztelt fogyasztó (amennyiben irigyli a decens ivókat) egy pillanatra elszégyelli magát, majd további sörök, netán egyéb alkoholos italok elfogyasztása mellett arról ábrándozik, sőt el is határozza, hogy ő is decens ivó lesz. Mert milyen jó az. Meginni egy sört ebéd után vagy közben, aztán szép nyugodtan ellenni. Elolvasni pár novellát, meghallgatni egy Sibeliust, majd éjszaka kedvesünkkel a lehető legkulturáltabban baszni.

" A nap lenyugvóban volt már, a strandolók kirázták pokrócaikat (…). A fiú megivott még egy sört, megevett egy töpörtyűs pogácsát, aztán végig ment a stégen, startfejessel a vízbe ugrott és jó negyedóráig úszott. Mire ismét a stégre kapaszkodott, csaknem kihalt már a strand, eltűnt a sört és pogácsát áruló ember is. A letaposott gyepet sörösüvegek, üres májkrémes dobozok, összegyűrt papírdarabok és a szemét mindenféle fajtája borította. A fiú a fűzfájához ment, letörölgette magáról a vizet, száraz alsóneműt vett, nadrágjába bújt, felvette rövid ujjú trikóját, kicsavarta és válltáskájába tette a törölközőbe tekert fürdőnadrágot. Végül felhúzta meztelen lábára a szandálját és kiballagott a strandról. A vasútállomásra ment, hogy hazautazzék Pestre; az állomás tőszomszédságában természetesen volt egy kocsma: ott vett egy üveg kadarkát, az üveget a válltáskájába csúsztatta. Aztán beült az állomás restijébe, annyi pénze maradt, hogy megihasson még egy üveg sört."

(Az idézetek Hajnóczy Péter: A halál kilovagolt Perzsiából c. regényéből valók.)

Vonatkozó irodalom: Kovács Gábor "Maláta": Egy sört inni

A bejegyzés trackback címe:

https://beersandbookskft.blog.hu/api/trackback/id/tr2314873004

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása