Beers & Books

Beers & Books

A Balaton 17 pillanata

2017. október 16. - Dr. Mabuse

img_6000_1.JPG

A Balaton17 Sörfőzde söreinek elnevezései mind a vitorlázás körül forognak. Ez, a könnyed, sportos, természetes laza felfogás érezhető a söreiken is. Előadó művészetben is szeretem az olyat, aki magát adja, nem a megfelelés kényszerében él. (A jó színész nem játszik, él). Manapság, amikor már mindenki egyre extrémebb receptekkel jön elő, a Balaton17 különösebb nagy reveláció nélkül előáll négy (a mai viszonyokhoz képest) közép kategóriás sörrel, ezen belül viszont magas színvonalon. Megjegyzem, ez talán a legnehezebb műfaj. Kár, hogy a címke grafikák kissé lemaradnak a sörök minőségétől. Az egységes világos beige háttér (leszámítva a Kormoránt) viszont sugallja a már említett lazaságot. Ha a koronazárak tetejére rákerülne egy hajókormány sziluettje, talán még Ötvös Csöpi is kipofozná magát a sírból, hogy egy jól behűtött buborékkal remake-eljen Kharón ladikján.

Manőver: Ritka béna névválasztás, a mai napig nem térek magamhoz ez ügyben, de a hajós tematikába feltétlen illeszkedik. Remek kis blond ale. A habzás megfelelő, aranysárga szín. Élesztős, búzás, enyhén trópusi gyümölcsös, észteres illat. Citrusos, búzás frissesség, kevés komló érzettel. Könnyen csúszik, jól iható, izgalmas sör. Egy könnyed pils - búza fúzióként értelmezendő.

Bríz: Feltételezem, hogy az angolból átvett szellő, szél szó magyarosítva, akár egy vitorlás nevét is takarhatja. Nekem erről a szóról mindig ez az ólom nehéz nyári szellő fog az eszembe jutni: https://www.youtube.com/watch?v=R1R4jbnd10I, de ez az én problémám. Egy Smash IPA-ról van szó, amit viszont ne fordítsunk le, mert azzal nem jutunk sehova. (Angol) mozaikszóról van szó, mivel egy féle malátával és komlóval készült. Megfelelő habzás, borostyán szín. Citrusos, karamelles, kissé gyantás illat. Közepesen testes, közepesen szénsavas sör. Trópusi gyümölcsös, citrusos íz jegyek, enyhe gyantával. A keserű ízt jól oldja a karamell krémessége. A lecsengése keserű, a háttérben befigyel egy kis citromos savanyú is. Komplex, finom sör.

Dingi17: A nevét finn vitorlásokról kapta, ez az egy biztos (ja, meg a halál). IPA vonalon lassan - arányait tekintve - jobban állunk, mint az angolszászok, beleértve az USA-t is. És, ha már említettem, ez egy jól eltalált, nagyon kellemes amerikai IPA. Szívesen szürcsölöm bármikor, lássuk, mit tud. Megfelelő habzás. Sötét borostyán szín. Enyhén karamelles, fűszeres, gyógynövényes illat. Édeskés, sárgadinnyés, ananászos, gyógynövényes ízek, enyhe gyantával. Közepesen testes, közepesen szénsavas, közepesen keserű sör. Jól adja a stílus sajátosságait, a fűszeres és gyümölcsös aromák egyensúlyban vannak.

Kormorán: Viszonylag kis vízi jártassággal rendelkezem és akkor még diplomatikusan fogalmaztam, de szeretnék mindenkit megnyugtatni, úszni azért még tudok. És tudok mást is. Például azt, hogy éssel nem kezdünk mondatot, mert a tanító néni elveri a seggedet. Meg azt, hogy Kormorán néven létezik egy fonyódi vitorlás egyesület, és ha az létezik, szerintem hajónak is kell lennie. Hajó, ha nem jó ez egy black IPA, ami szerintem a sörivók megtűrt zabigyereke. A nagyvilágban is, gondolom, de kis hazánkban mindenképp. Hogy őszinte legyek, én is csak ritkán vetemedek rá, ami hülyeség, mert bármikor felpattintok egyet, rájövök, hogy jó döntés volt. Nem tudom, hol dőlt el a műfaj népszerűtlensége, de gyanítom, hogy nagyjából az összes sörivó úgy közelít, hogy világos vagy barna. Ha barna, akkor nem IPA. Triviális magyarázat, de attól még lehet igaz. A vélt nagy rejtélyeknek mindig tök egyszerű a megoldása. Na, jó, lássuk akkor. Megfelelő habzás, tört fehér hab. Fekete szín. Grillázs, tejkaramell illat. Áfonyás, cappuccinos, lágy karamelles, enyhén csokis íz világ, megfejelve némi szőlőhéj aromával. A lecsengése visszafogott kávés keserű. Komplex, rafinált, rendkívül jól sikerült sör.

Na, kérem, mára ennyi. A Bríznek nemsoká lesz egy téli változata, amit október 26-án mutatunk be ingyenes sörkóstolóval a Beers & Books-ban 18 órától.

img_5809_1.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://beersandbookskft.blog.hu/api/trackback/id/tr2012994096

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Óvatos lehúzás 2017.10.23. 13:17:42

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Van az úgy, hogy rettenet, de nem vagy férfi, ha nem húzod le. Van az úgy, hogy te vagy rettenet, így könnyedén kihasználnak, lehúznak. Egyik rosszabb, mint a másik. A Heti sajtó azért is van, hogy ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása