Beers & Books

Beers & Books

"A semmi ágán"

2017. december 21. - Dr. Mabuse

burlesque-brewery-new-zealand-wheat-ipa-20170929-033-599988678646-3423.jpg

Ki tud róluk, címmel is indíthatnék egy sorozatot, hisz az utóbbi időben felszaporodott nagyreményű mikro sörfőzdék/gerillák egy része sorban vérezik el, kb. olyan gyorsan, ahogy feltűntek. Az 1990-es években lezajlott bor-bumm is kitermelt rengeteg versenyzőt, akik kisodródtak már ez első kanyarnál. Ha valaki azt hinné, hogy ezt degradálóan írom, most mondom, épp ellenkezőleg. Nagyon kedvelem a bevállalós, lelkes fazonokat, de üzletemberként tudom, hogy az ötlet és a lelkesedés nagyon kevés. Minden elismerésem a vállalkozóké még akkor is, ha belebuknak, mert ők legalább megpróbálták. Bulgakov szerint az összes bűn között legnagyobb a gyávaság, nos, ezzel én személy szerint egyet értek. A Burlesque gerilla cucc, amit MONYO-éknál főztek le és a cég felvállalta a terítést is. A megjelenés már önmagában felvet nemcsak esztétikai, de ideológiai kérdéseket is. A burleszk, alias burlesca olasz szó, ami bohózatot (is) jelent, nem feltétlenül ül sem a dizájnban, sem a minőségben. A sörök címkéinek megjelenése ugyan ezt próbálja visszaadni, de ez a merev cilinderes komló termés clown arc olyan, mintha Stephen King találkozott volna belőve Ed Wood-dal, lenyúlva egy Stanley Kubrick-féle Clockwork Orange figurát, hogy a vége egy félresikeredett Gálvölgyi paródiában kulmináljon. A címkék feliratai pedig oly barokkosan fecsegő, hogy ezekre még Pázmány Péter is megnyalná minimum 5 ujját a tomboló ellen reformációban. Az ajánló szövegek úgy zavarosak, ahogy vannak. Gyakorlatilag az összes esztétikai bűnt kimerítik 3 címkében az emberi hülyeség szőnyegbombázásával. A Wheat IPA feiratát közlöm a Grapefruit IPA szövegét nyomozza ki, akinek még kedve van ezek után, a stout címkéjénél viszont álljunk meg egy ásónyomra. "(…) az Ördög anyósának összekomlózott (sic!) nektárja". Erős felütés, nekem már ez is KO, de a cég nem kegyelmez. Sőt, ahogy mondani szokták, innentől jön még csak a fekete leves. "Aromájában görögtüzekben fürdő gályák legénységének izzadsága keveredik az izzó fenékdeszka tengervíztől tovatűnő harsány füstjével. Megjelenése az éjjel sötétjében zuhanó lopakodó látványát érezteti velünk. Kevésbé barátságos tábortüzekhez teljesen alkalmas." Hú, ez kemény! Nem tudom mit dolgozhatott itt az agytröszt, de az a gyanúm, hogy leginkább semmit. Összehoztak pár hangzatos baromságot poén petárdaként, azt' elsül, ahogy elsül. Hagyjuk most a legénység izzadtságát (még egy sour beer-nél sem túl jó ajánló), fókuszáljunk most csak az utolsó mondatra, mert az a legpikánsabb. A kevésbé barátságos tábortüzeket magamtól meg sem közelítem. Meg az milyen? Keresztre feszítenek, miközben azt kell néznem, hogy partiba vágják a csajomat, halmazati büntetésként pedig Dinnyés József daltulajdonost énekel, majd a Szomszéd Néni Produkciós Iroda rettenetes lapos poénjai vezetnek a pokolba? Jöjjenek inkább a sörök.

Wheat IPA

Remek habzás, marad egy tömör fehér hab. Opálos szalmasárga szín. Búzás, malátás illat. Először a búza és a maláta jön, majd felváltja a komló, amit nem sokkal utána lesimít a búza, keserédes lecsengéssel. Kellemes próbálkozás.

Imperial Sour Grapefruit IPA

Megfelelő habzás. Opálos aranysárga szín. Citrusos aromakomló, enyhén malátás illat. Elsőre a maláta jön, majd felváltja egy citromos, már-már ecetes savanyú, majd a komló keserűje. Lecsengésében egyértelműen jön a grapefruit, a keserű hosszan megül a szánkban. Finom, de nálam nagyot nem dobtak vele.

American stout

Remek habzás, tört fehér hab. Fekete szín. Enyhén csokis, kávés, csöppet konyakos illat. Kortynál először egy kissé édeskés kandis cukros íz jön, középen befigyel egy leheletnyi savanyú, majd kulturált ét csokis, kávés lecsengésben végződik. Kellemes.

A bejegyzés trackback címe:

https://beersandbookskft.blog.hu/api/trackback/id/tr7013517151

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ünnepi italmérés 2017.12.25. 14:46:09

Mit üzen a web? Heti alkoholos hírek, költemények: Itt a karácsony, és olyan nincs, hogy szó se róla. A Heti sajtó legjavát is a gépelő ujjak köré csavarta, ez a normális, essünk túl rajta! Hétszentség'17/51 2017. 12. 18. Azt már mindannyian...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna Pogány 2018.01.02. 15:20:00

Gratulálok a kifnomult és hajszálpontos íráshoz. Miért nem kérdeznek meg a foralmazók elötte Téged?
Kritikai érzéked kifinomult, ezt ők is "kamatoztathatnák"! Jól járnak, ha rájönnek, a jó dizájn, már fél győzelem, és a jó sör mellé dukál. Üdv.
süti beállítások módosítása