Beers & Books

Beers & Books

Hol a boldogság mostanában? - Esthajnal '18

2018. december 02. - Dr. Mabuse

img_5467.JPG

Jön a karácsony, az ajándékozások és a hedonizmus ünnepe. Nagy a tolongás, a gyártók és a nagykerek ontják magukból aktuális ádventi söreiket. Nagyot kell tudni borítani ahhoz, hogy a vevők és a szakma felfigyeljen egy adott sörre. A Békésszentandrási 2013 óta főzi limitált kiadású Esthajnal nevű desszert söreit, az ünnepre időzítve. Ezek a sörök mindig is a téli, ünnepi hangulatot hivatottak idézni, ami a fűszeres, gyümölcsös, füstös, csokis íz világot nyújtják a fogyasztóknak. Az előző 2 év meglehetősen változatosra sikeredett, illetve megközelíthetjük úgy is, hogy a tavalyi (2017-es) tonkababos – finoman fogalmazva – egyedi ízlést igénylő sör kissé kilógott a viszonylag stabil repertoárból. A 2016-os csokis/mentás After Eight ráérzés után számos sörivó számára okozott komoly meglepetést, nem feltétlenül pozitív irányba. A magam részéről üdvözlöm az ilyen bátor kísérleteket, még akkor is, ha nem az én világom egy adott sör. Ezek után érthetően nagy érdeklődéssel vártam az idei Esthajnalt.

Egy imperial stout nálam mindig jól veszi ki magát, ha meg plusz megküldik ezzel-azzal, az különösen felkelt(het)i az érdeklődésemet. Az Esthajnal '18 füstölt malátás, aszalt szilvás kitekintése derék sörkalandorok komoly megállóhelye lehet. A feketébe hajló mély lila (kár, hogy nem püspöklila) címke alsó fertálya három lényeges információt is tartalmaz, miszerint: ajánlott fogyasztási hőmérséklet, étel és pohár forma. A Szent Andrási címkék a hagyományos puritán jellegből ennyivel kilépnek, hisz ez már más söreiken is látható. A dizájn nem újul meg, csak ajándék információkat kapunk, ez így teljesen rendben van. Ha lenne kandallóm, előtte ülve bontanék meg egy palackot és kortyolgatás közben elgondolkodnék azon, hogy mikor lépek abba a korba, amikor rájövök, hogy én magam vagyok a Mikulás. Ebben a sörben ugyanis benne van még a duhaj fiatalság (reménye), de ugyanakkor valami joviális letisztultság is. A habzása remek, tört fehér, enyhe lilás színezetű habbal (ami feltétlenül jól megy a címkéhez). Füstös, kissé whiskys, szilvás illat. Füstölt malátás, likőrös, aszalt szilvás, karamelles íz világ, halovány komló érzettel, kávés, étcsokis lecsengéssel. Testes, közepesen szénsavas sör.

A Szent András sörfőzde remek sört dobott piacra idén karácsonyra, de az ízek némileg még külön életet élnek, érezhető, hogy nem az sikeredett, amit pontosan szerettek volna, pedig csak hajszálnyira voltak a céltól. Ezzel nem is lett volna semmi baj, ha lefőzik fél évvel, ne adj Isten 1 évvel előbb és hagyják érni a cuccot. Akinek van kellő türelme (nagy beruházást nem igényel) rakjon el egy-két palackot néhány évre egy hűvös pincébe, hátha megszületik a csoda. A palackos sörök szavatossági ideje 10 év, úgyhogy nyugodtság van. Ebben a kategóriában az sem baj, ha kifutunk a szav. időből, sőt, bizonyos söröknek még jót is tesz, ha megfelelő volt a palackozási eljárás. Ha elrakunk 10 üveggel, évente meglephetjük magunkat. Ha időközben alzheimer kórt kapnánk, kérjünk meg valakit, hogy vezesse elő megfelelő időben az aktuális palackot, míg rá nem jövünk, hogy magunk vagyunk a Mikulás.

A bejegyzés trackback címe:

https://beersandbookskft.blog.hu/api/trackback/id/tr8914412360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Árpa Jankó · http://serteperte.blog.hu 2018.12.02. 19:59:12

Abban, hogy érdemes vele minimum egy-két hónapot várni egyetértünk. Nekem a hat Esthajnalból a 2016-os ízlett a legjobban idáig. Írtam is annó róla a sertepertén „Egyszerűen kurva jó!” címmel.

JanDítě 2018.12.03. 06:54:32

Sajnos nem tudtam megkóstolni a sorozat összes tagját(csak 2016,2017 és most)de nekem ez a sör nagy kedvenc lett.pár üveggel biztos elrakok a jövőbeli önmagamnak
süti beállítások módosítása