Beers & Books

Beers & Books

(Porh)anyós - Primátor Mother in Law

2018. december 08. - Dr. Mabuse

_porh_anyos.JPG

Mikor legjobb az anyós? Ha folyékony. Én kérek elnézést ezért a Boncz Gézától lopott stílus miatt, ami hagy ugyan némi kívánnivalót maga után, ugyanakkor a belesimul a Mester által kitaposott nyomtávba.

Tombol a sörforradalom, igaz, az orgonapontoknál már (víz)kövesedni látszik, de van még idő, s a végtelennek tűnő lehetőségek tárházában a Primátor is kihasít egy apró szeletkét magának. A palackok már vagy egy éve megújultak, zavarba ejtő hasonlóságot mutatva az angol Fuller's cég söreivel, beleértve a dombornyomást is. Alsó erjesztésű sörökben gondolkodnak elsősorban, néhány kivételtől eltekintve (EPA, IPA, Stout), s ez alól az Anyós sem kivétel. Hogy a sör miért kapta ezt a hát, mit is mondjak hülye(?) nevet, ki tudja? Talán annak a cseh humornak köszönhető, amit soha nem emlegetünk úgy, mint az elhíresült angol humort, talán mert nem annyira fanyar, nem annyira száraz és nem annyira fárasztó (egy idő után). Pedig külön kategória, tudjuk ezt mindannyian, csak valahogy a szofisztikáltabb, alsóbb hangsúlyos, úgymond sarokból támadó műfajokat mintha valamelyest far nehézként érzékelnénk. A címkéről egy tipikus, némileg fáradt, kissé visszataszító és (minden bizonnyal) már régóta baszatlan öregasszony tekint ránk a szemüvege mögül, egy sörhabra hasonlatos, remélhetőleg nem vendéghaj alól. Az IPL (miszerint India pale lager) kategória ne tévesszen meg senkit, a megfejtés, az utolsó szóban tetten érhető. Láger öcsi ez, tulajdonképpen egy hoplager. Az a műfaj, ami jelenleg nagyon hiányzik az európai piacról. Az úgynevezett újvilági komlókkal megfűszerezett alsó erjesztésű sörök véleményem szerint képesek lennének olyan tömegeket maguk mögé állítani, amiért még jeles diktátoraink is térden állva könyörögnének a receptért. Mindenesetre a műfaj törekszik és ha végre kilépünk az "ale" hívó szó bűvköréből, akkor talán a mi hagyományos sör kultúránk is kaphat egy újabb dimenziót. Mindez financiális kérdés is, persze, de mi lenne, ha 15-20%-kal többet fizetnénk egy tényleg jó sörért, átlagos sörözőkben? A "melós vagyok, tüskét nyelek, kannást iszom" hungarikum persze nem célközönség. A Békésszentandrási Muttija már egy remek jövőt vázol elénk, remélhetőleg a műfaj idővel kifutja majd legjobb formáját. (Ki fogja, borítékolom). Kisüzemeknek lager sört főzni nem gazdaságos, illetve egy olyan terepen kezdenének "harcba", ahol a látható túlerő elég, ha megmutatja magát, a hallgatólagos kapituláció pedig rögtön manifesztálódik. A magam részéről drukkolok, lageren nevelkedtem, tetszik ez a műfaj.

Na, kérem, hogy milyen a sör? Kiváló habzás, aranysárga szín. Barackos, kissé sajtos illat. Barackos, citrus héjas, enyhén trópusi gyümölcsös ízvilág, gabonás, malátás édes lecsengessél.

_porh_anyos_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://beersandbookskft.blog.hu/api/trackback/id/tr6214463074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása